Waar moet ik op letten bij het kopen van een kite?

Waar moet ik op letten bij het kopen van een kite?

De meerderheid van Nederlandse kitesurfers koopt kites tweedehands en niet van kite shops. Tweedehands materiaal zorgt ervoor dat de sport betaalbaar blijft voor mensen die beginnen met kitesurfen, aangezien een nieuwe kite al snel meer dan €1000 kost zonder bar. Maar waar moet ik op letten bij het kopen van een kite? En hoe weet ik of een kite zijn geld waard is? Hier gaan we dieper op in bij deze blog.

Eerste contact met de verkoper van de kite

Allereerst raden wij aan om voor de aankoop fysiek langs te gaan bij de verkoper. Hierdoor kun je de kite het beste inspecteren op verschillende vlakken. Daarmee kun je oplichting vermijden. Een bekende oplicht truc is dat een koper aanbiedt om contant geld langs te brengen via een ophaal service, trap hier niet in!

De bezichtiging

Als je nieuw bent in de kitesurf wereld kan het goed zijn om samen met een ervaren kiter de kite te gaan bekijken. Indien je vaker materiaal heb gekocht kun je dit ook zelf doen, zorg daarbij dat je let op de staat van de volgende onderdelen van de kite:

  • Aantal keer gebruikt: vraag voor de inspectie aan de verkoper hoe vaak de kite ongeveer gebruikt is. Hierdoor kun je een indicatie hebben van de staat van de kite.
  • Doek: voel aan het doek hoe hard het is. Hoe harder/crispier die voelt, hoe beter de staat van de kite.
  • Pinholes: dit zijn kleine gaatjes in het doek van de kite. Deze gaatjes kunnen openscheuren bij harde crashes, dus horen ze niet in een kite zitten. Pinholes zijn vaak te vinden in het doek dat langs de leading edge van de kite loopt.
  • Bridles en pigtails: aan de verkleuring kun je zien of de kite veel gebruikt is. Als de verkoper zegt dat de kite gloednieuw is terwijl de kleur van de pigtails is vervaagd, klopt dit misschien niet.
  • Bar: op de bar moeten de safety systemen soepel openen en sluiten, zorg ervoor dat je deze test. Daarnaast mogen er absoluut geen knoopjes in de lijnen zitten. Deze verzwakken de lijnen en kunnen ervoor zorgen dat de lijnen knappen op termijn.
  • Bon van de kite shop: indien de verkoper de eerste eigenaar van de kite is, kan het handig zijn om de bon van de kite shop op te vragen. Indien je er na een aantal sessies dan problemen mee krijgt, zou je nog onder de garantie van de kite shop kunnen vallen.

De aspecten die hierboven worden genoemd maken zichtbaar in welke staat de kite is. Indien er aan één of meerdere aspecten niet wordt voldaan, kun je er alsnog voor kiezen om de kite te kopen. Alleen heeft de kite dan wel een lagere waarde. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om een gebruikte kite te kopen met een heel zacht doek, indien de prijs een stuk lager is dan andere opties.

Jouw volgende tweedehands kite!

Nu je weet waar je op moet letten bij het kopen van een tweedehands kite, kun je verder met je zoektocht! Ga daarvoor naar Kitemarkt.nl

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Geef een reactie

nl_NL